İstisnai Olarak Türk Vatandaşlığının Kazanılması konusunda 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 12 nci maddesinde sayılan hallerde yabancılar mili güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak kaydıyla, genel olarak Türk vatandaşlığının kazanılmasında aranılan diğer şartlara bakılmaksızın Bakanlığın teklifi, Bakanlar Kurulunun kararıyla Türk vatandaşlığını kazanabilirler.
5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 12 nci maddesi uyarınca:
- Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla Bakanlığın teklifi, Bakanlar Kurulunun kararı ile aşağıda belirtilen yabancılar Türk vatandaşlığını kazanabilirler.
- Türkiye’ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan kişiler.
- 4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 31 inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi uyarınca ikamet izni alanlar ile Turkuaz Kart sahibi yabancılar ve bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocuğu.
- Vatandaşlığa alınması zaruri görülen kişiler.
İstisnai Olarak Türk Vatandaşlığının Kazanılması
İstisnai Olarak Vatandaşlık Başvurusunda İstenilen Belgeler
1-Başvuru Formu
2-2 Adet 50×60 mm boyutunda beyaz fonda, desensiz ICAO tarafından belirlenen ve makinede okunabilen biyometrik fotoğraf,
3-Kişinin hangi devlet vatandaşı olduğunu gösteren pasaport veya benzeri belge, vatansız ise temininin mümkün olması halinde buna ilişkin belge.
4-Medenî hal belgesi ve evli ise evlenme belgesi, boşanmış ise boşanma belgesi, dul ise eşine ait ölüm belgesi.
5-Kişinin kimlik bilgilerini gösteren doğum belgesi veya nüfus kayıt örneği gibi belge ve evli ise eş ve çocuklarının aile bağını kanıtlayan nüfus kayıt örneği veya benzeri belge.
6-Kişinin doğum tarihinin ay ve günü bulunmuyorsa, doğum tarihinin tamamlanması için ülkesinin yetkili makamlarından alınmış belge, belgenin temin edilememesi halinde ise 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 39 uncu maddesi gereğince işlem yapılmasını kabul ettiğine dair imzalı beyanı.
7-Hizmet bedelinin Maliye veznesine yatırıldığını gösteren makbuz.
Formun Doldurulmasında Dikkat Edilecek Hususlar
*Formun elektronik ortamda, büyük harflerle, Arial fontunda ve 8 punto ile doldurulması esastır. Elektronik ortamda doldurulmasının mümkün olmadığı durumlarda tükenmez veya dolma kalem ile doldurulur.
*Birden fazla ad ve soyad bulunması halinde herhangi bir kısaltma yapılmaz.
*Kimlik bilgileri, usulüne göre onaylanmış kimlik belgelerinin Türkçe tercümelerine uygun şekilde doldurulur.
*“Türkçe Adı” ve “Türkçe Soyadı” alanları, Türkçe ad ve Türkçe soyad istendiği taktirde doldurulur.
*Mevcut ad ve soyad muhafaza edilmek istendiği takdirde, Türkçe yazım kurallarına uygun şekilde yazılır.
*Çocuk sayısının üçten fazla olması halinde ikinci form kullanılır ve sadece çocuk alanı doldurulup imzalanır.
*Formun doldurulmasında herhangi bir alan yeterli gelmez ise ikinci form kullanılır ve sadece o alan ilave olarak doldurulup imzalanır
İstisnai Olarak Vatandaşlık Başvuru Makamı ve Usul
*Bakanlığın yazılı talimatı üzerine Türk vatandaşlığını istisnai olarak kazanması teklif edilen yabancı hakkında yurt içinde yerleşim yerinin bulunduğu valilik, yurt dışında ise dış temsilciliklerimiz tarafından başvuru belgelerinden oluşan vatandaşlık dosyası düzenlenir.
*Posta yoluyla yapılan müracaatlar kabul edilmez.
*Ergin olmayan veya ayırt etme gücünden yoksun bulunan kişilerin istisnai olarak vatandaşlıkla ilgili başvuruları veli ya da vasileri tarafından yapılır.
*Başvuru tarihi olarak kişinin form dilekçesinin müracaat makamınca evrak kaydına alındığı tarih esas alınır.
*Yabancı makamlarca verilmiş olan resmi belgelerin tasdik işlemleri Nüfus Hizmetleri Uygulama Yönetmeliğin 59 uncu maddesine göre yapılır.
*Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancıların başvuru sırasında ibraz ettikleri yabancı makamlardan alınan diploma, pasaport gibi belgelerin Türkçe tercümeli ve noter tasdikli olması yeterlidir.
*Gerekli görülen hallerde ikamet tezkerelerinin aslına uygunluğunun tasdiki il müdürlüklerince de yapılabilir.
Bilgilerin eksik olması, okunamaması ya da imzasız olması halinde istisnai olarak vatandaşlık formu işleme alınmaz. Türk vatandaşlığının kazanılmasına esas teşkil eden hususların gizlendiğinin veya yalan beyanda bulunulduğunun sonradan tespit edilmesi halinde Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin karar iptal edilir. Kendisine bağlı olarak Türk vatandaşlığını kazanması istenen çocuklar var ise birlikte müracaat edilir ve çocuklar için 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 38. maddesinde belirtilen belgeler başvuru evraklarına eklenir. Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancı işlemleri sırasında yalan beyanda bulunduğu takdirde hakkında 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 67. maddesi uyarınca hapis cezası uygulanır. Vatandaşlık işlemleri sırasında sahte belge kullanan kişi, Türk Ceza Kanununun 204. maddesi uyarınca iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Vatandaşlık Hukuku
Genel Hükümlere Göre Türk Vatandaşlığının Kazanılması
5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 11 inci maddesi uyarınca Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılarda;
- Kendi millî kanununa, vatansız ise 4721 sayılı Türk Medenî Kanununa göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak.
- Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet etmiş olmak.
- Türkiye’de yerleşmeye karar verdiğini; Türkiye’de taşınmaz mal edinmek, iş kurmak, yatırım yapmak, ticaret ve iş merkezini Türkiye’ye nakletmek, çalışma iznine tabi olarak bir iş yerinde çalışmak ve benzeri davranışlarla teyit etmiş olmak veya Türk vatandaşı ile evlenmek, ailece müracaat etmek, daha önce Türk vatandaşlığını kazanmış olan ana, baba, kardeş ya da çocuk sahibi olmak veya eğitimini Türkiye’de tamamlamak.
- Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak.
- Toplum içinde birlikte yaşamanın gerektirdiği sorumluluk duygusu ile davranarak iyi ahlak sahibi olduğunu göstermek, davranışları ile çevresine güven vermek, toplumca hoş karşılanmayan ve toplum değerlerine aykırı kötü alışkanlığı bulunmamak.
- Toplumsal yaşama uyum sağlayabilecek düzeyde Türkçe konuşabilmek.
- Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak.
- Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak.
şartları aranır.
Evlenme Yoluyla Türk Vatandaşlığına Kazanılması
Göçmenlerin Durumu
5543 sayılı İskân Kanununa göre işlemleri tamamlanarak göçmen olarak kabul edilen kişilerin vatandaşlık dosyası il göç idaresi müdürlüğünce düzenlenir ve Bakanlığa gönderilir. Türk vatandaşlığını kazanmak üzere Bakanlığa gönderilen yabancının dosyası incelenir ve kişinin Türk vatandaşlığını kazanması için Bakanlar Kuruluna teklifte bulunulur. Bakanlar Kurulu kararı ile Türk vatandaşlığı kazanılabilir.
5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 12 nci maddesi uyarınca:
Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla Bakanlığın teklifi, Bakanlar Kurulunun kararı ile aşağıda belirtilen yabancılar Türk vatandaşlığını kazanabilirler. ( (d) Göçmen olarak kabul edilen kişiler. )
Leave a reply