İş Hukuku Avukatı Soru iş ilişkilerini düzenleyen İş Hukuku alanında çalışır. Gündelik hayatta kişiler arasında çeşitli amaçlarla iş ilişkileri kurulur. İnsanlar gerçek kişiler, kurumlar ya da kuruluşlar yararına çeşitli işleri yerine getirirler. Özetle ücret karşığılığında verilen görevleri yerine getirmek suretiyle iş yaparlar. Mevzuata göre bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi denir. İşçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara işveren denir. Ayrıca işçi ile işveren arasında kurulan bağlantılar iş ilişkisi olarak tanımlanır.
Özellikle iş ilişkileri, işverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumlulukları kapsar. Bununla birlikte İş Kanunu, iş sözleşmesine dayanarak ücret karşılığı bir başkası (işveren) için ve ona bağlı olarak çalışanlar (işçi) ile bunların arasındaki iş ilişkilerini düzenler. Bunların yanında İş sözleşmesi ise bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir.
Avukat
Yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder. Mesleğin amacı; hukuki ilişkilerin düzenlenmesini, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve
hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını her derecede yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlamaktır.
Bu amaçla hukuki bilgi ve tecrübelerini adalet hizmetine ve kişilerin yararlanmasına tahsis eder. Bu meslek Avukatlık Kanunu hükümlerine dayanan, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir.
Yargı organları, emniyet makamları, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüsleri, özel ve kamuya ait bankalar, noterler, sigorta şirketleri ve vakıflar avukatlara görevlerinin yerine getirilmesinde yardımcı olmak zorundadır. Ayrıca kanunlarındaki özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu kurumlar gerek duyulan bilgi ve belgeleri sunmakla yükümlüdür. Bununla birlikte Avukatlar, yüklendikleri hukuki görevleri bu görevin kutsallığına yakışır bir şekilde özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirirler. Üstelik unvanın gerektirdiği saygı ve güvene uygun biçimde davranırlar. Ayrıca Türkiye Barolar Birliğince belirlenen meslek kurallarına uyarlar.
Avukat Olma Şartları
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Hukuk fakültesi mezunu olmak
- Avukatlık stajını tamamlamak
- İlgili baro bölgesinde ikamet etmek
- İlgili mevzuata göre mesleğe engel bir durumu olmamak
Avukatlar kanun işlerinde ve hukuki meselelerde mütalaa verirler. Özellikle mahkeme huzurunda gerçek ve tüzel kişilere ait hakları dava eder ve savunurlar. Adli işlemleri takip eder ve bu işlere ait bütün evrakı düzenlerler. Ayrıca resmi dairelerdeki bütün işleri de takip edebilirler. Üstelik çeşitli hukuk alanlarında uzmanlaşabilirler. Staj süresi bir yıldır. Özellikle İlk altı ayı mahkemelerde ve kalan altı ayı da en az beş yıl kıdemi olan ve staj yaptığı baroya kayıtlı bir avukat yanında yapılır. Staj, Adalet Komisyonunun ve baronun denetiminde yapılır. Ayrıca mesleğe kabul edilen aday, ilgili baro tarafından bir ruhsatname alır. Üstelik mesleğe kabul, ruhsatnamenin verildiği andan itibaren hüküm ifade eder. Ancak Aday bu şekilde mesleğe kabul edildikten sonra unvanını kullanmak hakkını kazanır.
İş Hukuku Avukatı Soru
İş Kanunu, Basın İş Kanunu, Deniz İş Kanunu, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, İş Mahkemeleri Kanunu, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile İş Hukuku’nu ilgilendiren yargı kararlarından faydalanarak işçi-işveren ilişkilerindeki uyumazlıkları çözer. Özellikle iş kukuku alanındaki hukuksal süreçleri ve iş hukuku davalarını takip eder. Bununla birlikte işverenlere verilen hizmet ile hem işverenin hem de çalışanların haklarını korumak için çalışır. Üstelik iş hukuku davalarını takip eder. Ayrıca aşağıda belirtilen konularda danışmanlık hizmeti verir.
- Bir işyerinde İş Kanunu hükümleri nasıl uygulanır?
- Kimler İş Kanunu uygulama alanına girer? İstisnalar nelerdir?
- İş Kanunu haricinde iş ilişkileri için uygulanan diğer yasal hükümler nelerdir?
- İş Kanunu’nun iş türü bakımından uygulama alanında bulunan işleri ve istisnaları nelerdir?
- İşçi ve işveren arasında İş Sözleşmesi nasıl yapılır?
- İş Sözleşmesinin unsurları ve özellikleri nelerdir?
- Sürekli ve Süreksiz İş Sözleşmesi nedir?
- Belirli ve Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi nedir?
- Tam ve Kısmi Süreli İş Sözleşmesi ile Deneme Süreli İş Sözleşmesi nedir?
- İş sözleşmesinin devri halinde ne tür durumlar oluşur?
- İş Hukuku dava süreçleri nasıl yürür?
İş Hukuku Avukatı
İşçi Avukatı ise işçilerin hukuki problemleri ile ilgili süreçleri takip eder. Ayrıca iş mahkemesi alanında uzmanlaşmış avukat türüdür. Bilindiği üzere İş mahkemeleri, Hâkimler ve Savcılar Kurulunun olumlu görüşü alınarak, tek hâkimli ve asliye mahkemesi derecesinde Adalet Bakanlığınca lüzum görülen yerlerde kurulur. Bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurmak dava şartıdır. Arabuluculuk görüşmelerine taraflar bizzat, kanuni temsilcileri veya iş mahkemesi avukatları aracılığıyla katılabilirler. Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması halinde dava düşer. Herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilir. Bu tür sorunlar yaşanmaması için İş Mahkemesi Avukatı hukuki danışmanlık hizmeti verir. Örneğin İş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davalarında hukuki süreçler farklıdır. Bu tür davalardaki prosedürler değişiktir.
İş Hukuku Avukatı Soru ve Arabuluculuk Hakkında
- Arabuluculuk Daire Başkanlığı, sicile kayıtlı arabuluculardan bu madde uyarınca arabuluculuk yapmak isteyenleri, varsa uzmanlık alanlarını da belirterek, görev yapmak istedikleri adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonlarına göre listeler. Ayrıca bu listeleri ilgili komisyon başkanlıklarına bildirir.
- Arabulucuları, komisyon başkanlıklarına bildirilen listeden büro belirler.
- Başvuran taraf her türlü iletişim bilgisini arabuluculuk bürosuna verir.
- Taraflara ait iletişim bilgilerini, görevlendirilen arabulucuya büro verir. Arabulucu bu iletişim bilgilerini esas alır, ihtiyaç duyduğunda kendiliğinden araştırma yapar.
- Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlandırır.
- Taraflara ulaşılamaması, görüşme yapılamaması veya anlaşmaya varılması veya varılamaması durumunda arabuluculuk sona erer.
- Taraflardan birinin geçerli bir mazeret göstermeksizin ilk toplantıya katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona erer. Bu durumunda arabulucu toplantıya katılmayan tarafı tutanakta belirtir. Üstelik bu taraf davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumludur.
- Arabuluculuk görüşmelerine taraflar kendileri veya avukatları aracılığıyla katılabilirler. Ayrıca işverenin yazılı belgeyle yetkilendirdiği çalışanı görüşmelerde işvereni temsil eder.
CBA Hukuk & Danışmanlık
CBA Hukuk & Danışmanlık alanında uzman, hukuki sorunlara çözümsel yaklaşımlar sunan ekibiyle yerli ve yabancı müvekkillere hukuk hizmeti sunmaktadır. Başarı ve çözüm odaklı çalışmalarıyla müvekkillerin güvenini kazanmayı, hizmet standartlarını yüksek tutma hassasiyetini her zaman gözeten CBA Hukuk & Danışmanlık hukukun çeşitli alanlarında ve alternatif çözüm yollarında faaliyetini sürdürmektedir. Başta İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku, Borçlar Hukuku, Ticaret Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, İdare Hukuku, İmar ve Gayrimenkul Hukuku, Aile Hukuku, Enerji Hukuku, Milletlerarası Özel Hukuk ve Vatandaşlık Hukuku, Tüketici Hukuku, Fikri ve Sınai Haklar Hukuku ve Ceza Hukuku olmak üzere müvekkillerimize en kaliteli hizmeti vermeyi hedeflemekteyiz.
Büromuz Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında bulunan vatandaşlarımızın ve yabancı vatandaşların; Türkiye’de ki Hukuki ve Danışmanlık taleplerinin Avukatlık Kanunu’nun tanımış olduğu Vekalet İlişkisi ve güven temelli kapsamında takibini yapmak, yerine getirmek ve sonuçlandırmaktır. Özellikle büromuza bağlı, çeşitli hukuk dallarında uzman olan Avukatlarımız bu amaçla hukuki bilgi ve deneyimlerini adalet hizmetine ve bireylerin/kurumların yararlanmasına tahsis eder. CBA Hukuk ve Danışmanlık Bürosu bünyesindeki İş Mahkemesi Avukatı, İş Mahkemeleri Kanunu’na tabi olarak, iş hukuku süreçlerinde ve arabuluculuk aşamalarında sizlere profesyonel hizmet verir.